BETA
0
Връзка с Фейсбук
Начало
Кратка история на Държавна сигурност в България (1907-2013)

Кратка история на Държавна сигурност в България (1907-2013)

В наличност: На склад

16,00 лв.
Брой:
  • Каталожен №: bs01144
  • Издателство: Сиела
  • Издадена: 2013 г.
  • Корица: мека
  • Страници: 390
  • Размер: 14 х 21 см.
  • Тегло: 350 гр.
  • ISBN: 978-954-281-363-7
  • В наличност: Да

Описание

Животът в  българската държава след възраждането на нейната самостоятелност и независимост през 1878 г. е проникнат от засилващо се политическо противопоставяне. Първоначално то протича между двата основни политически субекта – Консервативната и Либералната партии, но се придобива ново качество и масовост след появата на Българската социалдемократическа партия през 1891 г. и на Български земеделски съюз през 1899 г.

Трайно формиралият се ляво-десен двуполюсен политически модел в началото на ХХ век, затихващ през втората му половина и разгарящ се отново в началото на ХХІ век, ангажира в противоборство за властта силови и репресивни държавни органи – първоначално общополицейски, а впоследствие – специализирани. В периода до края на Втората световна война дясното е постоянен победител. В 45-те години от 1944 до 1989 г. ролите са разменени – лявото господства и си връща „тъпкано” за бедите и нещастията, които бедните са понесли от управлявалата ги буржоазия. Резултатът е пълна съветизация на обществено политическия живот и натрупване на критична маса от нови обществени противоречия. Периодът, който обхваща последните две десетилетия, в които ние сме активни участници, най-общо води до демократизация с неясни перспективи за развитието на обществото и на службите за сигурност.

Именно това е основната причина да се обърнем към миналото на тези служби и да се опитаме да изведем основния им приоритет и през трите периода: защита на конституционно установения държавен строй и противодействие срещу нарушаването на законите.

Тази книга е първият цялостен опит в тази насока.

Up-sell products
Великите тенори на България
Към невидимото. Дневник (1943-1997)
Организираният ум
Граматика на цивилизациите

Димитър Иванов

Димитър Иванов Проф. д.ик.н. Димитър Иванов е роден на 19 април 1951 година. Той е журналист, историк, общественик, предприемач, универ Още...

Книги от автора