BETA
0
Връзка с Фейсбук
Начало

Предстои „Нощ на литературата“ на 14 май

Нощ на литературатаБългария отново ще бъде част от международното литературно събитие „Нощ на литературата“, което тази година ще се проведе на 14 май, съобщават от detskiknigi.com. Девет български града ще се включат в европейската инициатива – София, Велико Търново, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Габрово, Перник и Плевен. Събитието се провежда вече за осма година и в него учасват десетки европейски градове, а България се включва за трети път. У нас „Нощта на литературата“  се случва по инициатива на Чешкия център в София, организатори са EUNIC България, Руски културно-информационен център, Културен информационен център на Р. Македония, Представителство на Европейската комисия в България, сдружението „София Поетики“ и Фондация „Детски книги“, подкрепени от Столична община и медийното партньорство на Българското национални радио и сайта „Аз чета“.

Основната цел на вечерта е да се представи преводна съвременна европейска  литература и аудиторията да научи повече за непознати или слабо познати тук автори. В „Нощ на литературата“  едновременно във всички участващи градове ще се състоят публични четения от известни актьори или публични личности на европейски автори из необичайни места в градската среда.  Идеята е на всеки 30 минути да се представя в рамките на 15 минути един и същи откъс във всяко отделно „гнезно“, а след прочита му участниците в събитието да получават печат в специално подготвена за целта брошура-пътеводител и да се отправят към следващото читателско гнездо. Тези, които успеят да получат поне пет печата, биха могли да участват в в томбола с награди.

Инициативата в отделните градове се реализира благодарение подкрепата на местните общини и културни институции. На 14 май от 18:00 до 21:30 часа в столицата например ще има разположени 11 читателски гнезда, ориентирани около парк „Заимов“ – The Fridge, Столичен куклен театър – салон “Янко Сакъзов”, Театър „София“, Канаал, Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“, ресторант „Славяни“, галерия „Васка Емануилова“, ресторант „Преди 10“, галерия „Сезони“, МГТ „Зад Канала“ и “+ това”. Представените откъси ще бъдат от австрийски, английски, португалски, гръцки, немски, македонски, полски, руски, чешки и български автори. Четец в гнездо “Бисерче вълшебно” ще бъде Здрава Каменова, която ще представи откъси от двете книги, спечелили най-много гласове в двете категории на Наградата „Бисерче вълшебно“ 2014,организирана от фондация „Детски книги“.

Източник:  detskiknigi.com

 Снимка: detskiknigi.com

Коментирайте