BETA
0
Връзка с Фейсбук
Начало

Изложба "Писателите – съвестта на България" в Пловдив

 Pisatelite izlojbaПокана към всички, които имат желание и възможност да бъдат в Пловдив днес, отправя Александра Арабова от страниците на kulturni-novini.info. Поводът е Европейската нощ на музеите и галериите, която ще се проведе на 17 май 2014 година и откриването на изложбата „Писателите – съвестта на България”, организирана от ОИ „Старинен Пловдив“ и Национален литературен музей.

Снимки и ръкописи на най-емблематичните творци на българската литература през отминалите 100 години, документални свидетелства за живота и творчеството на Иван Вазов, на Петко Р. Славейков, на творците д-р Кръстьо Кръстев, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Петко Тодоров от кръга „Мисъл”, уникални експонати, останали от Алеко Константинов, Тодор Влайков, писателите и поетите от литературните кръгове „Хиперион”, „Стрелец” и „Златорог” са част от експозицията. Особено място е отделено на национално значими и хуманни каузи, зад които застават българските писатели – издирването на Гео Милев, Сергей Румянцев и Христо Ясенов през 1925 година, спасяването на българските евреи през 40-те години.

Съюзът на писателите от провинцията, както и женските писателски дружества с техните председателки Евгения Марс и Екатерина Каравелова също са представени в изложбата. Припомнени са и писатели като Змей Горянин, Асен Христофоров, Петър Кишмеров, Славчо Красински, както и са поместени любопитни плакати за литературни четения от 30-те и 40-те години на ХХ век.

Изложбата, дело на литературният историк Румяна Пенчева – главен уредник на отдел „Фондове и литературно наследство” при Националния литературен музей, ще се открие в 18:00 часа.

Част от Европейската нощ на музеите и галериите е и Балабановата къща, където от 19:00 часа ще се открие и изложба на НХГ "Цанко Лавренов". Там е поместена изложбата "В началото бе буквата", с която по повод празниците в чест на славянските братя Кирило-Методиевския научен център към БАН гостува на ОИ "Старинен Пловдив".

За Нощта на 17 май ОИ "Старинен Пловдив" обявява отворени врати за къща Хиндлиян и галерия "Златю Бояджиев".

Източник: kulturni-novini.info

Коментирайте