BETA
0
Връзка с Фейсбук
Начало

Паринуш Сании в България

СанииИранската писателка Паринуш Сании ще представи пред българските си почитатели книгата си „Моята орис“. На 25 юни, сряда, жителите и гостите на столицата биха могли да се срещнат с нея в клуб PhotoSynthesis на бул. "Васил Левски" 57 от 18.00 часа. В четвъртък, 26 юни, Сании ще гостува в Пловдив, в Студио 1 на БНР на ул. "Дондуков" 2 отново от 18.00 часа.

Българското издание на „Моята орис“ е дело на ИК "Жанет 45", в превод от персийски на  Людмила Янева и оформление от Люба Халева.

Авторката Паринуш Сании е родена през 1949 година в Техеран. Образованието си получава в Техеранския университет, където завършва психология. Печели стипендия в Калифорнийския университет, където ú се предоставя възможност да защити докторат, но по това време избухва Ислямската революция и Сании се прибира в родината си. Към писателската кариера я подтиква естеството на професионалните ú задължения в Министерство на образованието, където прекарва двадесет години като главен консултант на изследователски проекти. В романа си „Моята орис“ писателката използва резултатите от направените през годините  проучвания и се доказва като изключителен познавач на душевността на иранската жена.

Моята орисКнигата на Сании излиза за пръв път през 2003 година и е забранявана два пъти по време на управлението на Ахмадинежад. Въпреки това успява да се превърне в световен бестселър, да претърпи двадесет издания и да бъде преведена на италиански, английски, румънски, норвежки и други езици. В Италия през 2010 година „Моята орис“ се превръща в най-продаваната книга, което от своя страна донася на авторката престижната литературна награда „Джовани Бокачо“ за най-добър чуждестранен автор. Известната иранска общественичка и защитничка на правата на жените и децата Ширин Ебади, лауреат на Нобеловата награда за мир за 2003 година, се обявява в защита на романа в периода, в който той се бори за своето съществуване.

Паринуш Сании е автор и на още три романа. Вторият, „Бащата на другия“, дори надминава по популярност „Моята орис“ в Иран, а четвъртият, който разглежда темата за разпръснатите по света ирански семейства, все още очаква разрешение за издаване от Министерството за ислямска ориентация.

„Моята орис“ обхваща пет размирни десетилетия от историята на Иран. Романът е забележителен разказ за приятелството и отдадеността, надеждата и страха и е един необичаен поглед към иранското общество отвътре. Това е „викът на всички ирански жени, които не желаят повече да бъдат жертви“.

Книгата се радва на положителни рецензии из литературни издания и обществени медии от редица страни по света.

Източник: kulturni-novini.info

Снимка: bnr.bg

Коментирайте