BETA
0
Връзка с Фейсбук
Начало

131 години от рождението на Кафка

Kafka                Един от най-емблематичните немскоезични писатели за отминалия ХХ век Франц Кафка е роден на 3 юли 1883 година в Прага. Той е от еврейски произход и е най-голямото от шестте деца в семейството. Баща му не одобрява литературните му занимания. Кафка постъпва в  Карл-Фердинандовия университет в Прага, където има намерение да изучава химия, но няколко седмици по-късно се насочва към правото. Това позволява на Кафка да отдели време за курсове по история на изкуството и немска филология. Освен това Франц се присъединява към студентски клуб, който организира литературни четения и други подобни начинания.

На 18 юни 1906 година Кафка получава докторска степен по право и се посвещава на задължителния едногодишен неплатен стаж в граждански и наказателни съдилища. Темата за личностното поражение пред неведомите сили на закона и непроницаемите житейски условности присъстват почти във всички творби Кафка. Текстовете на му са ясни и едновременно с това закодирани и херметични.

В периода 1908 - 1922 година авторът работи в застрахователна фирма, но не спира да пише - основно нощем. През 1913 година излиза първата му значима литературна творба - разказът "Присъдата", а през 1915 година - новелата "Преображението". Кафка е близък до кръга на пражките експресионисти и разказите му се публикуват в разнообразни литературни списания. Владимир Набоков смята, че най-силно влияние върху Франц оказва Гюстав Флобер по отношение на литературния стил, тъй като Кафка си служи с езика като с работен инструмент.

Приживе творчеството му е слабо известно, но след Втората световна война се сдобива с международна популярност. Приемат го първо в САЩ и Франция, а едва през петдесетте години на XX век – в Австрия и Германия. По време на комунизма в България Кафка е забранен. Едва през 1981 година е издаден сборник с писма на автора, а на следващата година – и сборник с разкази.

В съвременността името на Франц Кафка се нарежда редом до това на Джеймс Джойс и Марсел Пруст.  Те са определяни като"тримата влъхви" на модерната литература. В чест на писателя са учредени две международни литературни награди. Франц Кафка бива покосен от туберкулоза преди да навърши 41 години. Жизненият му път приключва на 3 юни 1924 година. В завещанието си оповестява, че иска всичко, което е написал, да се изгори, но въпреки това приятелят му писателят Макс Брод издава посмъртно три негови недовършени романа - "Процесът "(1925), "Замъкът" (1926) и "Америка" (1927), а също и сборника с непубликувани разкази "При строежа на Китайската стена" (1931).

                Споделяме Ви няколко цитата от неподражаемия стил на Кафка:

„Истинският път минава по въже, което е опънато не кой знае колко високо, а само малко над земята. Изглежда поставено така, като че по-скоро да кара хората да се препъват, а не да вървят по него.“

„Животът през цялото време отвлича вниманието ни и ние дори не успяваме да забележим от какво именно.

 „Не бива да се привлича вниманието на вечно жадното за мъст чиновничество. Трябва да се държим спокойно дори когато всичко се върши противно на здравия разум.“

„Общуването с хората подтиква към самонаблюдение.“

„Оковите на изтерзаното човечество са направени от канцеларска хартия“

„Историята, тази героична родина във времето, днес вече не удовлетворява евреите: те са завоювали правото си на родина в пространството.

„Какво общо имам с евреите ли? Аз едва ли имам нещо общо със самия себе си.

Източник: wikiquote.org

Снимка: .livelib.ru

Коментирайте